tisdag, oktober 25, 2005

Skatteskrapa blir Studentskrapa

Med ballonger och lyftkran togs i dag "första spadtaget" för skrapan.

Det är fantastiskt, att som ordförande i svenska bostäder, få vara med om förvandlingen av skatteskrapan till studentskrapan.

Jag, liksom många andra stockholmare, har en särskild relation till just den här byggnaden. På sätt och vis har det att göra med att gå in i vuxenvärlden. Just här jag lämnade min allra första deklaration och hit återkommit varje år därefter. Just den dagen fylldes Södermalm av invånare från hela staden, i ett fullständigt trafikkaos och myller av människor snubblade man fram för att lämna sin deklaration. Det var faktiskt lite av en folkfest.

Även om man inte längre kommer att kunna lämna sin deklaration just här så kommer skrapan kommer att vara en boplats för 600 studenter och på så sätt även i fortsättningen få vara en del i unga människors inträde till vuxenvärlden.

Skrapan stod färdig till jul 1959 och invigdes i oktober 1960. Då var hon med sina 25 våningar och 81 meter, Europas högsta byggnad. Och andades framtidstro och utveckling.

Nu studenter sedan tar över skattemyndighetens totalt 45 år i huset går vi in i en ny tid. Hon är naturligtvis inte längre Europas högsta byggnad,(den får vi bygga någon annan stans), men här ska många nätter gå åt för tentapluggande, här kommer många drömmar att gå i uppfyllelse och här kommer många gamla och nya stockholmare ta sin examen och bli klara med sina utbildningar. Allt detta med en utsikt som är fantastisk, vilken studiemiljö kan vara mer inspirerande med en utsikt över stockholmsinlopp och stadens tinnar och takspiror.

Nu kommer inte skrapan bara vara bostad för 600 studenter, den kommer också att vara Söders nya träffpunkt med en galleria och arbetsplatser med toppmoderna kontorslokaler.

I går var det 126 621 personer som stod i bostadsförmedlingens kö. Många av de köande är studenter. Detta är ett välkommet tillskott för studenter och för bostadsmarknaden. Studentbostäder bidrar till att skapa en rörlighet på bostadsmarknaden vilken är bra för alla.

Det är glädjande att bygget av Skrapan äntligen kan påbörjas. Redan våren 2006 kommer visningslägenheter stå klara till allmänt beskådande. Det här är det femte nybyggnadsprojektet i år, och det femtonde under mandatperioden, som Svenska Bostäder sätter igång.

Det byggs så det knakar just nu! Vi bygger under devisen Bygg mer, bygg billigt och bygg blandat. Vi har skapat förutsättningar för 23 000 lägenheter i startprememorier och vi har påbörjat 10 000 lägenheter redan nu. Målet om de 20 000 nya lägenheterna kommer att uppfyllas!

Detta är en historisk dag för Stockholm. Jag vill tacka alla som varit med och bidragit till att göra projektet möjligt. Ett särkilt tack vill jag som ordförande i svenska bostäder rikta till bolagets anställda som med energi och engagemang tagit sig an uppgiften. Jag vill också passa på att önska Skanska lycka till i färdigställandet och slutligen gratulera stockholms studenter till en i särklass inspirerande studiemiljö.

Bloggtoppen.se eXTReMe Tracker