tisdag, oktober 04, 2005

Juan Fonseca

I dagens Stockholm City har Juan Fonseca tyckt till om stadens integrationsarbete. Jag håller med Juan om att integrationsfrågorna måste tas på allvar. Det gör vi också!

Stadens har under den pågående mandatperioden verkligen satt integration och kampen mot segregation i centrum. Det har vi gjort bl a genom att lägga ansvaret på kommunstyrelsen.

Majoritetens arbete mot segregation handlar om att skapa ett Stockholm där alla tar sig in på arbetsmarknaden, där alla har samma möjligheter till en god utbildning, där alla trivs, känner trygget och mår bra. Integrationsarbete är också att motverka de hinder som finns för ett jämställt samhälle, t ex rasism och diskriminering.

Vi har satsat 2 miljarder i en kompetensfond som bl a möjliggjort kompetensutveckling och ett eget arbete för människor som tidigare varit låsta i bidragsberoende. Satsningen på 600 miljoner på Stadsdelsförnyelsen har inneburit lokala utvecklingsprocesser där medborgare har engagerat sig och där resultatet är ökad delaktighet, fler jobb, trygghet och trivsel mm. Just nu pågår närmare 300 insatser inom ramen för Stadsdelsförnyelsen. Majoritetens prioritering av barn och unga har också bidragit i arbetet med att bryta segregationen. Vi har sett över resursfördelningen till stadsdelsnämnderna så att den bättre utgår från de olika områdenas olika behov och förutsättningar.

För att komma åt diskriminering och för att markera att staden inte accepterar att skattebetalarnas pengar går till någon verksamhet som diskriminerar hyar vi infört en antidiskrimineringsklausul som används i stadens alla upphandlingar. Liknande villkor tillämpas också i krogarnas utskänkningstillstånd. Stadens egna verksamheter ska också redovisa i en mångfaldsplan hur man konkret tänker öka mångfalden och motverka diskriminering inom sina ansvarsområden.

Kort sagt Juan, vi gör!!

Det ligger i oppositionens uppdrag att faktiskt opponera, men detta påhopp är ett lågvattenmärke utan like. Under mandat perioden har vi för det första flyttat integrationsfrågorna från en sidoordnad förvaltning till just kommunstyrelsen för att frågorna ska få större tyngd. Kampen mot segregation är vår tids stora utmaning. Juan själv har av sitt parti, kristdemokraterna, fått förtroendet att företräda dom i stadens Arbetsmarknad och integrationsberedning. Han är där fri att lyfta vilka frågor han vill. Av dessa har jag sett intet. Beredningen har förslagsrätt till kommunstyrelsen, vilken är stadens högst beslutande organ för tvärpolitiska frågor. Juans påstående om bristande inflytande visar snarare på stora brister i hans egen förmåga att ta initiativ och påverka sitt eget parti och sina partikamrater i kommunstyrelsen.

Bloggtoppen.se eXTReMe Tracker