fredag, september 09, 2005

Allt mer rasisitiskt

Integrationsverket presenterades nyligen sin "Integrationsbarometer". I år tar man för första gången upp den svenska befolkningens inställning till Islam. Integrationsverket menar att den är generellt positiv. Att man påstår att svenskarnas inställning är positiv när 6 av 10 inte tycker att invandringen av muslimer ska begränsas, eller att antalet muslimer i Sverige skapar främlingskapskänsla, är för mig en gåta. Det måste ju innebära att 40 procent tycker motsattsen.

En majoritet av befolkningen anser sig också vara emot att muslimska kvinnor bär slöja på arbetsplatsen. Men hallå vad spelar det för roll! (Som vanligt är det också kvinnorna som hamnar i kläm. En muslimsk kvinna som bär slöja får kämpa gentemot icke muslimer och deras fördomsfullhet och den som väljer att inte bära slöjan får på motsvarande sätt kämpa mot det muslimska etablisemanget. Hur vore det om vi bara helt enkelt lätt folk bara få vara som dom vill.)

Vad jag kan se av årets integrationsbarometer så visar den klart att Sverige blivit mer rasisitisk, därför måste vi också handla Nu och kraftfullt. Min uppfattning är att integrationsverket inte tar frågorna kring islamafobi och rasism på allvar när dom med Andreas Carlgren i spetsen säger "att de inte kräver att vi rusar iväg och direkt trycker på någon alarmknapp. - Resultatet visar att det behövs en mycket större och bredare dialog om minoriteters villkor i samhället. Det här är en uppmaning till att initiera och på allvar ta den dialogen". Det räcker inte med dialog, det enda rätta vore väl att integrationsverket faktiskt presenterade en strategi för att komma åt problem. Stockholm kommer snart att presentera en 10-punktsplan mot rasim och diskriminering.

Bloggtoppen.se eXTReMe Tracker