måndag, februari 08, 2010

Stockholm sämst i Europa

Fastighetsägarna i Stockholm lanserade i fredags en jämförelse mellan åtta olika europeiska städer i som visar att Stockholm sämst i Europa då det tar längre tid att få en hyresrätt i Stockholm än i de flesta andra jämförbara städer i Europa.

Det är bra att fastighetsägarna är med och gör analyser att Stockholms bostadsmarknad. Tyvärr blir slutsatsen, att det skulle vara resultatet av att Stockholm under decennier haft en politiskt hårt styrd marknad för hyresrätter, något märklig. Snarare är det den idologisk betingade försäljningsiver som rått under ständigt återkommande borgerliga majoriteter.

Det är föga förvånande att kötiderna ökar. Dels byggs inte tillräckligt många hyresrätter dels omvandlas de befintliga i en rasande takt både i privat och nu i allmännytta. Det privata utbudet har i genomsnitt minskat med mer än 2000 lägenheter per år de senaste 40 åren. I och med den ökande inflyttning till Stockholm är konsekvensen allt färre hyresrätter och fler som efterfrågar densamma.

Ska vi få någon ordning på bostadsmarknaden i Stockholm behövs en stark politisk vilja som ser till att antalet hyresrätter blir fler samtidigt som skillnaderna mellan olika upplåtelseformer utjämnas så att det blir lönsamt att bygga och förvalta samtidigt som det är prisvärt att bo för den enskilde hyresgästen. Därför måste vi få ett slut på den hänsynslösa ombildning som pågår. Hittills är det 17 835 lägenheter som försvunnit från allmännyttan under mandatperioden.

3 Comments:

At 18 februari, 2010 10:56, Blogger Nätverket Understen 1, Kärrtorp said...

Vad är det de vill säga med sin undersökning, att vi betalar för låga hyror? Men undertecknad kan tycka det är ett lite trubbigt mått. För det ingår ju andra avgifter och skatter i hyran med.

Sen är ju som sagt ombildning och den låga nyproduktionen ett problem samtidigt som inflyttningen p g a av delvis usel arbetsmarknad i andra delar av vårt land att det är populärt, för att inte säga nödvändigt för vissa att ta jobb här. Även om bostadssituationen ser ut som den gör.

 
At 15 mars, 2010 23:44, Anonymous Anonym said...

Hej Teres!

Vi behöver en basist nu på onsdag... Kan du komma?

Hälsningar
www.thecaverockclub.com

(Sorry att jag använder din blogg för detta, men jag hittar ingen privat mail till dig)

 
At 19 maj, 2010 09:41, Anonymous Anonym said...

Hej Teres,

jag har åtskilliga gånger försökt nå dig per telefon, och lämnat flera meddelanden utan att få något svar. Ni ämnar ju bygga ett hus med bostadsrätter i vår park, Sturebyhöjden. Vi vill gärna ha en dialog med er om det, och att ni ledamöter kommer ut till Stureby och ser området på plats. Övriga socialdemokrater som vi har varit i kontakt med hänvisar till dig. Om du mailar mig på mats.deland@gmail.com, kan vi komma överens om en lämplig tid att pratas vid.

Vänliga hälsningar
Mats Deland

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se eXTReMe Tracker