tisdag, oktober 10, 2006

Den borgerliga synen på skatter och avgifter

Man kan väl säga vad man vill om kvaliten på expressens journalistik men i dagens tiding finns två artiklar som mer än något visar den borgerliga och framförallt moderata synsen på skatter och avgifter.

För det första kan man läsa hur den nye handelsministern Maria Borelius inte haft råd . att betala vit lön till sin barnflicka under 90-talet. Trotts att hon och hennes man och far till hennes fyra barn tillsammans tjänat över 16 miljoner. Dessutom fick dom sin bostad (en villa i Djursholm) av Borelius far i gåva. Men hallå, vad är det för verklighet som Borelius lever i. Utan vare sig hyra, räntor eller amtorteringar för sin bostad, som för övrigt är den dyraste utgiften för de allra flesta stockholmare, har jag svårt att förstå hur pengarna inte skulle räcka till sociala avgifter även om dom ätit gåslever och druckit champagne både till frukost, lunch och middag.

För det andra så kan vi läsa hur avgiften till a-kassan kommer att dubbleras och för vissa grupper till och med tredubblas. Inte så konstigt, eftersom den nya regeringen ska göra det billigare för såna som Borelius som inte "har råd" att betala justa löner till sina barnflickor och städerskor genom att sänka arbetsgivaravgiften. Arbetsgivaravgiften är ju det som tidigare har finansierat bl a a-kassan och sjukförsäkringen. En sänkning av arbetsgivaravgiften innebär att det förvisso blir billigare att anställa för arbetsgivaren, men det innebär också att det blir dyrare att jobba för löntagaren. Det löneutrymme som löntagare tidigare har avstått för att få gemensamma försäkringar flyttas bara sådär till arbetsgivaren.

Det är en tydlig klasspolitik vi nu ser. En klasspolitik som tar från dom fattiga och ger till dom rika.

Bloggtoppen.se eXTReMe Tracker